بر اساس آموزه های قرآنی انسان سازنده آخرت است. بر همین اساس این انسان است که با نیات و اعمال نیک و بد خود فضای بهشتی یا دوزخی اش را می سازد. پیامبر(ص) درباره بهشت فرموده است: «ان الجنة قیعان، و ان غراسها سبحان الله، و الحمدلله، و لااله الاالله، و الله اکبر، و لاحول و لاقوة الا بالله؛ بهشت فعلا صحرایی خالی است بی کشت و زراعت، همانا اذکار سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله و الله اکبر و لاحول و لاقوة الا بالله درخت هایی هستند که در اینجا گفته، و در آنجا کاشته می شوند.»(بحارالانوار، ج3، ص90)
در حدیث است که پیامبر اکرم (ص) فرمود: در شب معراج وارد بهشت شدم. فرشتگانی دیدم که بنایی می کنند، خشتی از طلا و خشتی از نقره، و گاهی هم از کار کردن دست می کشند. به ایشان گفتم: چرا گاهی کار می کنید و گاهی از کار دست می کشید؟ پاسخ دادند: تا مصالح بنایی برسد. پرسیدم: مصالحی که می خواهید چیست؟ گفتند: ذکر مؤمن که در دنیا می گوید: «سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله و الله اکبر» هر وقت بگوید ما می سازیم و هر وقت خودداری کند ما نیز خودداری می کنیم.
در حدیث دیگر آمده است که رسول اکرم فرمود: هر کس که بگوید سبحان الله خدا برای او درختی در بهشت می نشاند، و هر کس بگوید الحمدلله خدای برای او درختی در بهشت می نشاند و هر کس بگوید لااله الا الله خدا برای او درختی در بهشت می نشاند و هر کس بگوید الله اکبر خدا برای او درختی در بهشت می نشاند. مردی از قریش گفت: پس درختان ما در بهشت بسیار است. حضرت فرمودند: بلی، ولی مواظب باشید که آتشی نفرستید که آنها را بسوزاند.(منهج الصادقین، ج 1 ، ص 337)
هم چنین هر انسانی همان طوری که بهشت و دوزخ خود را می سازد، شکل و صورت اخروی خودش را نیز می سازد. از این روست که انسان ها در دنیا برای قیامت و آخرت خود صورت هایی را می سازند که چهره خوک و بوزینه در برابرش خیلی زیباتر است. پیامبر(ص) می فرماید: یحشر بعض الناس على صور تحسن عندها القردة و الخنازیر؛ برخی از مردم بر صورت هایی هستند که بوزینه و خوک در در مقابلش نیکوتر است».(علم الیقین ، الفیض کاشانی ، ج 2 ص 1099) از همین روست که خداوند درباره آنان فرموده است: أُولئِکَ کَالأنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ؛ آنان هم چون چارپان بلکه از آنان پست تر و گمراه ترند.(اعراف، آیه 179)
گفتنی است که در دنیا انسان بر اساس وارثت کالبد و صورتی را از والدین و خویشاوندان دور و نزدیک به ارث می برد و صورتش در اختیار خودش نیست، اما در آخرت چون کالبد از زمین قیامت می روید و هیچ نسبتی میان آدم ها از نظر کالبد و جسم وجود ندارد(مومنون، آیه 101) بنابراین، شکل و صورتی که می گیرد نتیجه اعمال و نیاتی است که در دنیا داشته است. پس همه چیز آخرت از بهشت و دوزخ و شکل و شمایل و کاخ و قصر و آب و آتش و مار و عقرب سازه خود انسان است. پس کاری کنیم که بهترین ها در قیامت را از آن خود سازیم و به بهترین شکل و شمایل و در برترین و بهترین جاهای بهشت قرار گیریم.